Σαν μην υπήρξε ποτέ η Ημέρα Απελεύθερωσης, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε τους ανταποδοτικούς δασμούς. Ο λόγος για τις αγορές μετοχών που έχουν επιδοθεί σε εντυπωσιακό ράλι και το δολάριο που βαίνει ολοταχώς προς μία bull market, καθώς σημείωσε την καλύτερη επίδοση σε διάρκεια μηνός. Σε αντίθετη ρότα, οι τιμές των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ που υποχωρούν, καθώς η προσωρινή «ανακωχή» ΗΠΑ – Κίνας άνοιξε ξανά την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.
Μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Ουάσιγκτον και Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν τους δασμούς για μία περίοδο 90 ημερών, δίδοντας η μία στην άλλη χρόνο για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, οι οποίες αναστάτωσαν τις διεθνείς αγορές με τις συνεχείς αυξήσεις των δασμών τους και την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης.
«Τα νέα ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Αμφιβάλλω για το εάν η αγορά μπορεί να ξεχάσει τον Απρίλιο, ωστόσο, τα χειρότερα σενάρια έχουν μείνει πλέον πίσω μας και οι επενδυτές αρχίζουν να επαναπροσαρμόζονται», αναφέρει στο Bloomberg o Tζέφρι Γιου, στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon.
Οι ΗΠΑ κατεβάζει τον δασμό της από το 145% στο 30% και η Κίνα από το 125% στο 10%, ενώ εξετάζουν και άρση των μη δασμολογικών περιορισμών – η Κίνα να αποσύρει τους περιορισμούς στις σπάνιες γαίες και οι ΗΠΑ στις εξαγωγές ημιαγωγών.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε ότι οι μειώσεις δασμών δεν ισχύουν για τους δασμούς ανά κλάδο που επιβλήθηκαν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ενώ και οι δασμοί που εφαρμόστηκαν στην Κίνα κατά την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ παραμένουν σε ισχύ. Ερωτηθείς τι θα συμβεί στο τέλος των 90 ημερών για να αποφευχθεί η εκ νέου αύξηση των δασμών, ο Μπέσεντ υπέδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί περαιτέρω η εκεχειρία.
Είπε ακόμη ότι καμία πλευρά δεν θέλει να αποσυνδέσει τις εμπορικές συναλλαγές από την άλλη και εξέφρασε την άποψη το Πεκίνο να ανοίξει περισσότερο τις αγορές σε αμερικανικά προϊόντα.
Ο Αμερικανός υπουργός προσέθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη τη συμφωνία.
Η άνοδος των μετοχών ήρθε για να μείνει;
Οι κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές, όπως Apple, Nvidia, Tesla, αναμένεται να ανοίξουν τη συνεδρίαση της Wall Street με εντυπωσιακή άνοδο με τα προθεσμιακά του Nasdaq να ενισχύονται κοντά στο 4%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 κατέγραφε κέρδη κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα, με Παρίσι και Φρανκφούρτη να παρουσιάζουν ενδοσυνεδριακά άνοδο άνω του 1%, καθώς το πλαίσιο συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας δημιουργεί αισιοδοξία ότι και η Ευρώπη θα μπορούσε να βρει ένα δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας με την Ουάσιγκτον. Προς στιγμή μάλιστα, ο γερμανικός δείκτης DAX άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό.
Σε άνοδο και οι κινεζικές μετοχές, με τον CSI 300 Index να κλείνει με κέρδη 1,2% και τον Hang Seng με 3%, αφού ο δείκτης τεχνολογίας έκανε άλμα άνω του 5%. Από κοντά και το γιουάν, το οποίο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών έναντι του δολαρίου.
Από την άλλη, το «ασφαλές» ενεργητικό υποχώρησε, με τον χρυσό, το ιαπωνικό γιέν και το ελβετικό φράγκο να δέχονται καθοδικές πιέσεις. Το ευρώ υποχώρησε 1,5% στο 1,1084 έναντι του δολαρίου, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Την ανιούσα πήραν οι τιμές των brent και WTI.
Παρ΄όλα αυτά, η απουσία λεπτομερειών ανησυχεί ορισμένους επενδυτές, καθώς τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Ενώ οι δύο χώρες έχουν τρεις μήνες για να επιλύσουν τις διαφορές τους, αυτός δεν είναι πολύς χρόνος για να διαπραγματευτούν μια περίπλοκη εμπορική διαμάχη. Δεν είναι επίσης σαφές ποιος είναι ο στόχος στο τέλος αυτής της περιόδου.
Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι εξαγωγείς πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο για να στείλουν ακόμη περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ ή μέσω άλλων χωρών, επιδεινώνοντας τις ανισορροπίες.
Είναι απίθανο οι αμερικανικές μετοχές να επιστρέψουν στα ιστορικά υψηλά τους σύντομα, δήλωσε στο Bloomberg ο Ρομπέρτο Σκόλτες, επικεφαλής στρατηγικής στην Singular Bank. Προειδοποίησε ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, οι εταιρείες θα υποστούν οικονομική ζημία από τη σύγχυση και την αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Επωφεληθήκαμε και αγοράσαμε στις πτώσεις. Τώρα είμαστε σε αναμονή, αλλά ζυγίζουμε εάν θα πωλήσουμε στο ράλι».
Αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ανησυχούν ότι θα υπάρξει μια τελευταία λέξη ή ότι οι λεπτομέρειες δεν θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές, και θα υπάρξει κάτι άλλο, αλλά φυσικά ο χρόνος θα δείξει.
Οι εμπορικές πιέσεις αρχίζουν ήδη να πλήττουν τις επιχειρήσεις, με εταιρείες από την United Parcel Service έως την Ford Motor και την Mattel να αποσύρουν τις προβλέψεις, επικαλούμενες την αβεβαιότητα η οποία είναι πολύ πιο δύσκολη στη διαχείρισή της από το ίδιο το γεγονός. Και αυτό, καθώς η μέση εισηγμένη στο δείκτη S&P 500 πραγματοποίησε το 6,1% των εσόδων της από την πώληση αγαθών στην Κίνα ή σε κινεζικές εταιρείες το 2024, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.
Επιπλέον, έρευνα του Bloomberg Economics σημειώνει ότι μολονότι η σημερινή κίνηση μειώνει σημαντικά το μέσο δασμολογικό σοκ των ΗΠΑ στην Κίνα, οι υπόλοιποι φόροι εισαγωγής παραμένουν υψηλοί και θα μπορούσαν να μειώσουν τις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα κατά περίπου 70% μεσοπρόθεσμα.
Τα βλέμματα στην Ευρώπη
To ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην Ευρώπη, η οποία προσπαθεί από τη μία να σταματήσει όσες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ και από την άλλη έχει ετοιμάσει μία λίστα με αμερικανικά αγαθά, αξίας 95 δις. ευρώ, στα οποία θα επιβάλει δασμούς, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον αποτύχουν.
Ωστόσο, οι καλύτερες του αναμενομένου εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δημιουργούν αισιοδοξία ότι και η Ευρώπη θα μπορούσε να βρει μία φόρμουλα αποκλιμάκωσης των εντάσεων και μείωσης των δασμών.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των δασμών, υπογράμμισε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ως προς τους δασμούς.
Χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και πως τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων.
Αναφορικά με μία συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Σκοτ Μπέσεντ και επεσήμανε την ανάγκη «να κινηθούμε γρήγορα» ενώ επανέλαβε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για δασμούς «0 προς 0».
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως: «θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο ώστε να μετακινήσουμε τα εμπόδια» ενώ ισχυρίστηκε πως ένα διψήφιο ποσοστό από το μπάτζετ της ΕΕ προέρχεται από τους δασμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρήζουν αντιμετώπισης και εσωτερικοί δασμοί στην ΕΕ, ενώ «πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση υλοποίησης των εκθέσεων Ντράγκι - Λέττα».
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, είχε δηλώσει ότι ο δασμός 10% θα είναι η βάση για τις υπόλοιπες συμφωνίες και μία διευθέτηση ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση και για άλλες εμπορικές συμφωνίες.
Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος για τη Βιομηχανίας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Στεφάν Σεζουρνέ είπε ότι η ΕΕ εξετάζει απλούστευση κανονισμών, μείωση της γραφειοκρατίας και άρση εμποδίων της εσωτερικής αγοράς, προκειμένου να κρατήσει τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη.